20 Nisan 2014 Pazar

Paskalya Kutlamaları ve Gelenekleri (Easter Day)

20 Nisan 2014 Pazar
Bugün Gregoryen ve Julyen takvimlerin nadir kesişmesi sonucu hem doğu hemde batı Hristiyanlari icin aynı güne denk geliyormuş sanırım Paskalya kutlamaları.Normalde Ortadoksların ve Katoliklerin kutlama tarihleri değişiyormuş. 
Yumurta boyamak,paskalya çöreği yapmak, tavşan şeklinde çikolatalar ikram etmek şeklinde sevimli bir kutlama üslubu olduğu için, benim de ziyadesiyle hoşuma gidiyor bu olay.Bütün inananlara ve önemseyenlere de mutlu Paskalyalar diliyorum buradan.
Neymiş ne değilmiş diye merak edenlere gelsin :)
***Paskalya tüm Hıristiyanlar tarafından kutlanır. Yaygın olarak kiliselerde düzenlenen ayinlerin dışında, kutlandığı ülkeye göre değişik gelenekler vardır. Bunlar arasında en yaygını şahısların birbirine genellikle çikolatadan yapılan Paskalya tavşanı ve Paskalya yumurtası hediye etmesidir.
Paskalya, perhizle geçen beş haftalık (Büyük Perhiz) bir hazırlık dönemi ile son haftayı (Kutsal Hafta) kapsar. Paskalya Günü'nde (Diriliş Günü) sona erer.
Paskalya Günü için evlerde özel çörekler (Paskalya çöreği) yapılır; haşlanmış yumurtalar boyanır ; mumlar yakılır; dualar okunur.
Süryanilerin temmuz ayında kutladıkları Meryem Ana Paskalyası adı verilen yortu da Paskalya kavramı içine girer.
Katolik Kiliseleri'nde, Paskalya gecesi ayininde yeni ateş kutsanır, Paskalya mumu yakılır; Kitabı Mukaddes'ten bölümler okunur, vaftiz törenleri yapılır. Hıristiyanlığın başlangıç döneminde vaftiz törenleri, yılda yalnızca bir kez, Paskalya gününde yapılırdı.
Rum ve Rus Ortodoks Kiliselerinde gece ayinlerinden önce kilise dışında bir ayin alayı düzenlenir. Alay kiliseden çıkarken hiç ışık yakılmaz; dönüşte ise, İsa'nın dirilişini simgelemek için yüzlerce mum yakılır***.
Not:Yıldızlarla belirtilen kısım wikipedia dan alıntıdır :) 
Tavşan ne alaka diye sorarsanız da, meğersem bereketi temsilen seçilmiş bir sembolmüş. Tavşanlar yıl içerisinde yaklaşık 80 kez doğurabildikleri için bereketi simgelediğine inanılırmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder