23 Ekim 2012 Salı

Body Worlds Life Circle (Yaşam Döngüsü) :)

23 Ekim 2012 Salı
Çok uzun zamandır paylaşmak istediğim ama arada kaynamasın ,detaylı anlatayım güzel resimler koyayım diyerek 30 Eylülde giderek bir türlü yayınlayamadığım postumla karşınızdayım.
Ankara'da yaşayanlar bilir Eylül ayının başından beri Ankara'nın her yerindeki panolarda Body Worlds reklamları asılı.Fakat afişlerden de içeri girdiğinizde neyle karşılaşacağınız pek anlaşılmıyor.Bu yüzden her görende bir şaşkınlık ifadesi bir hayret :)

Neyse lafı fazla uzatmadan gelelim konumuza, bakalım neymiş bu Body Worlds; Alman Bilim Adamı Dr. Gunther von Hagens'in yarattığı orjinal vücut dünyası sergisi.Serginin kavramsal planlıyıcılığını ve tasarımcılığını Dr.Angelina Whalley yapmış.Süreç şu şekilde işliyor, dünyanın her yerinden insanlar yaşamlarında Dr.Gunther von Hagense vücutlarını bağışlıyorlar,ki bu bağış formları internet sitelerinde mevcut.Yaptığım küçük araştırmada gördüm ki Türkiyeden hiç bir bağışcı mevcut değilmiş şu zamana kadar :) 
Bağışçıların kimlikleri sergide ifşa edilmiyor,onların vücutlarını bağışlamalarının amacı insanlığın kendi vücudunun anotomik yapısını ve gizemini keşfetmesi.



Bağışlanan bu vücutlar, ölümün gerçekleştiği andan kısa bir süre sonra vücut dokusunda hiç bir değişiklik olmadan üst deri tabakası soyularak Plastinasyon yoluyla muhafaza ediliyor.
Plastinasyon; gunther von hagens'in icadi olan bir teknik. oluleri hem en iyi sekilde muhafaza etmek hem de onlari istedigi gibi sekillere sokabilmek amaciyla vucut sivilari ve yaglari yerine damarlara silikon kaucuk ya da polyster enjekte edilmesi. 


Bu sayede vücutlar istenilen şekle rahatça sokulmakta. Dr. Gunther von Hagens'in buluşu olan plastinasyon uygunlanarak bir sanat eserine döndürülmüş insan bedenlerini gördüğünüzde eminim ki çok heycanlanacaksınız. Şahsen ben sergide 2.5 saat kadar kaldım fakat hala etkisindeyim o nedenle sergi kalkmadan önce bir kez daha ziyaret etmeyi şiddetle istiyorum :)


Sergide Görecekleriniz ;
Öncelikle insanın yaşam döngüsü teması işlendiğinden sergiye girdiğiniz anda bebeklerin döllendikleri andaki halinden 12 haftalık zamana kadarki fetuslerini cam tüpler içerisinde göreceksiniz ki bunu görmek beni hayrete düşürdü.Muhteşem, çünkü 6 haftalık fetusun eli,kolu,bacaklarının hatta parmaklarının net bir şekilde görünüyor olması ( ki boyutu yaklaşık 1 cm ) beni hayrete düşürdü.
Tüplerdeki fetuslerden sonra bebekleri göreceksiniz.İlk doğumdan belli bir safhaya gelene kadar (ki bunların gerçek bedenler olması sizi eminim inanılmaz etkileyecek.)
Şahsen benim en çok etkilendiğim bu kısımdı zira öldükleri andaki yaşamsal ifadeleri bile aynen kalmış :( Olaya duygusal değilde bilimsel açıdan yaklaşmasaydım sanırım ağlayabilirdim.(Şunu da belirtmeliyim ki serginin hiç bir korkutucu ya da ürkütücü tarafı yok bu sayede onları insan olarak düşünmekten ziyade insan bedeninin anatomik yapısına odaklanıyorsunuz.Bu nedenle, benden küçük bir tavsiye, çocuklarınızı götürmekten korkmayın :) )


Bebeklerden sonra çocukluk, yetişkinlik ve yaşlılık olarak devam ediyor.Aralarda organlar, onların sağlıklı örnekleri ve hastalıklı örnekleri mevcut.Örneğin , sigara içmiş bir ciğerle içmemiş bir ciğer :) Çok klişe ama sigara içen biri olsaydım o manzarayı gördükten sonra eminim bırakırdım, o kadar da kötü yani :) Bir başka örnekte alzaymerlı beyin ve normal beyin. Bu dokular ve organlarda yine aynı Plastinasyon yöntemiyle korunmuş.Aralarındaki farkları rahatlıkla inceleyebiliyorsunuz.



Sergide fotograf çekmeye kesinlikle izin verilmediğinden dolayı internetten bulduğum bazı fotograflar ve brosurden çektiklerimi paylaşabiliyorum ancak fakat resimlerde gördükleriniz içeride karşılaşacaklarınızın birebir aynısı :) 


31 Aralığa kadar Ankara Kent Park'ta sergilenmeye devam edecek olan Body Worlds'ün ziyaret saatleri ve giriş ücretlerini yukarıdaki brosürden çekmiş olduğum fotografından görebilirsiniz.
Bir çok insan giriş ücretini çok bulsa da, ki en başta öğrenci olarak bizde şöyle bir pahalı mı ne dememize rağmen girdikten sonra bambaşka bir boyuta girmiş gibi büyülendik :) Şahsen sergiden çıktığımda 21 tl değil 121  tl olsa yine gidilirmiş be :) düşüncesi vardı. Çünkü bu sergi gerçekten muhteşem :)
Ankaradaysanız ya da 31 Aralığa kadar bir şekilde Ankaraya yolunuz düşerse mutlaka ziyaret edin, pişman olmazsınız :)

2 yorum:

  1. gerçekten çok ilgi çekici bir sergiymiş, İstanbul a da gelirler mi acep:)

    YanıtlaSil
  2. Daha önce İstanbula gelmiş bildiğim kadarıyla,gelecek yılda belki tekrar gelebilir. Sergi programını verdiğim adresten takip edebilirsin :) http://www.bodyworlds.com/en/exhibitions/current_exhibitions.html

    YanıtlaSil