30 Temmuz 2012 Pazartesi

Peynirli Börek Tarifim :)

30 Temmuz 2012 Pazartesi
  • Malzemeler:
  • 1su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 2-3 yumurta
  • 1 kg yufka
  • 350 gr lor peyniri
  • Yarım demet maydanoz

Öncelikle lor peynirimiz ve ince ince kıyılmış maydonozumuzu karıştırarak böreğimizin içini hazırlıyoruz.Ayrı bir kapta yumurta ve yağı karıştırıyoruz tamamen karıştıklarına emin olduktan sonra sütümüzü de ekliyoruz bu karışım bizim yufkaları ıslatmak için kullanacağımız karışım olacak.Daha sonra ilk kat yufkayı tepsimize seriyoruz (benim tepsim biraz ufak olduğu için ben yufkanın kenarlarından biraz kopardım) 

İlk kat yufkamızı serdikten sonra az miktarda börek ıslatma karışımımızla yufkamızı ıslatıyoruz.(ilk kata çok fazla karışım dökmüyoruz çünkü ilk kat yufkamız dağılıp çamurlaşabilir) daha sonra ikinci kat yufkamızı da serip aynı işlemi uyguluyoruz.Ben peynirli içi üçüncü katın üstüne tek kat şeklinde koydum fakat siz her kata önce ıslatma karışımı sonra biraz peynirli iç dökerekte yapabilirsiniz.Nitekim unutmamanız gereken şey her kat yufkanın üzerine ıslatma karışımından dökmeniz.Özellikle kıyı bölgeleri yeterince bu karışımdan dökmezseniz kuru olur.

En son kat yufkayı da serdikten sonra kenarlarından taşan yufkaları da içeriye doğru katlayıp kalan ıslatma karışımımızı böreğimizin üzerine eşit bir şekilde döküyoruz.Daha sonra keskin bir bıçak yardımıyla böreğimizi pişmemiş haliyle dilimlere ayırıyoruz aksi taktirde fırından çıkmış sıcak haldeki börek hem daha zor kesilecek hem dağılıp parçalanabilecek hemde bıçak darbesi ile hamurlaşabilecektir bu nedenle böreğimizi fırına koymadan önce kesmemizde fayda var.
(Eğer vaktimiz kısıtlı değilse hazır haldeki böreğimizi fırına koymadan önce bir yarım saat kadar buzdolabında bekletirsek böreğimiz daha güzel pişecektir) Böreğimizi 200 derece fırında yaklaşık 40-45 dk kadar pişiriyoruz.
Daha sonra da afiyetle yiyoruz :)

1 yorum:

  1. çok sevdiğim bir tarif :) ellerine sağlık cemrecim, eminim sen de çok güzel yapmışsındır.

    YanıtlaSil