16 Temmuz 2012 Pazartesi

Güneş kremi seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

16 Temmuz 2012 Pazartesi
Güneş Kremi Seçiminde Genel Olarak Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hem UVA hem de UVB dalgalarına karşı geniş etkili koruyucu kremlerin olması çok önemlidir. Sadece UVB'yi bloke eden koruyucu kremler deride güneş yanığını engelledikleri için güneşte uzun süre kalınmasına olanak sağlayacak ve zararlı UVA ışınlarından da korumadıkları için faydadan çok zarar verecektir.
Koruma faktörü en az 30 (SPF 30) olan bir ürün seçilmelidir.
Cildi yağlı olanlar jel veya yağsız ve su bazlı ürünleri, cildi kuru olanlar krem bazlı ürünleri seçebilir. Vücut korumasında ise sprey ürünlerin kullanımı daha pratik olabilir. Suya dayanıklı ürünler, terleyince ve suda etkinliklerini daha uzun süre devam ettirebilir.
Koruyucu kremin güneşe çıkmadan 15-30 dakika önce uygulanması gerekir.
Ürünün kutu üzerinde yazan faktör kadar koruyabilmesi için kalın tabaka olarak sürülmesi gerekir. Bu doz 2 mg/cm² olmalıdır. Çalışmalar genellikle bu miktarın dörtte biri kadar dozun kullanıldığını göstermektedir. Yüz, ense, kulak, kol ve bacakları korumak için gerekli koruyucu miktarı 2 çorba kaşığı kadar olmalıdır.
Koruyucunun iki saatte bir tekrar sürülmesi gerekir.
Güneşten koruyucu krem yüzme ve kurulanma sonrasında tekrar sürülmelidir.
En önemlisi güneş koruyucular bize gereksiz bir güven vermemeli ve güneşte kalma süremizi artırmamalıdır.


Cilt Tipine Uygun Güneş Kremi Seçimi

Hassas ciltler: Eğer hassas bir cilt tipiniz varsa güneş kremi seçerken son derece dikkatli olmalısınız. Alerjik durumlara yol açmayacak ve kokulu olmayan güneş kremlerinden tercih etmelisiniz. İçeriğinde titanyum dioksit ve çinko oksit minerallerinin olmasına dikkat edin. Bu iki mineral de, vücut tarafından emilmeyip yüzeyde kalan güneş ışığı engelleyicilerindendirler.
Kuru ciltler: Eğer kuru bir cilt tipiniz varsa seçeceğiniz güneş kreminin alkol bazlı yerine losyon ya da krem içerikli olmasına dikkat edin. Hatta bunların yanı sıra gliserin, aloe vera gibi nemlendirici özelliği olan maddelerin de güneş kremi içinde yer aldığından emin olun. Çoğu sprey şeklindeki koruyucu güneş kremi alkol içerir ve bu da yalnızca cildinizin daha da kurumasına yol açar. Bu nedenle sprey güneş koruyucularından uzak durmanız iyi olacaktır.
Akneye meyilli ciltler: Eğer cildiniz akneye meyilli bir ciltse ağır ya da yapış yapış güneş kremlerinden uzak durun. Bunlar akne oluşumuna sebep olabilirler. Daha hafif ve yağsız güneş kremlerini tercih edin.
Yağlı ciltler: Eğer cilt tipiniz yağlı bir ciltse yağ içeren güneş kremlerinden uzak durun. Aksi halde cildinizde daha fazla yağlanma meydana gelebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder